Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 0371dd32a5799ef7c896c46dcd5a0dac

Glitrende Nykjuadag

Det er fortsatt liv i et 61 år gammelt, dystert krigsminne.

Les også: http://www.liernett.no/?gammel_artikkel=10139

Gunnar Møllsted fornekter seg ikke. Det er ikke få i mannens omgangskrets som har sagt eller hørt akkurat det. På søndag var det jeg som tenkte det.
Det var like før minnehøytideligheten ved bauten. Reserveoffiserene og Gunnar sitter i hytta. Dagens taler, Torbjørn Jagland har nettopp kommet inn gjennom hyttedøra, helt uberørt av en ti-kilometers skitur fra Kanada. Han håndhilser på alle og blir naturlig nok sittende ved Gunnar. Og slik starter Gunnar. - Jeg husker jeg var og prata med kongen i forbindelse dissa Haglebugreiene. Jeg hadde med et bilde til han. Han blei gla’ for det. Men ramme får du holde sjøl, sa jeg. Dermed er lista lagt, og de to hovedpersonene ved dagens arrangement fikk en god prat før selve seremonien ved bautaen.

Været kunne ikke blitt bedre. Sola varmet, og i løypa gikk det unna med blått. I vesthellinga inn mot hytta hadde folk vaglet seg til. Dot med turledere Søren W. Thorne og Steinar Nilsen hadde Den store kjelen klar, og hardhausene som hadde overnattet ved Sneisetorget gled inn på arenaen.

Klokka 13.30 snørte folk seg sammen ved bautaen. Søren W. Thorne ønsket velkommen og ga ordet til Thorbjørn Jagland. Og nå talte Stortingspresidenten med utenrikspolitikk som spesialfelt. Med referanse til det som skjedde på Nykjua 10.mars 1945 snakket han om det å ofre alt - også livet for en sak. Han satte tragedien ved Nykjua inn i en større krigspolitisk sammenheng. Gutta på skauen var en viktig grunn til at tyskerne ga opp tanken om å sette seg fast i Norge etter at det meste ellers i Europa var tapt. Dermed representerte de en viktig brikke i spillet som førte til at Nazi-Tyskland kapitulerte betingelsesløst. Han vektla betydningen av internasjonalt samarbeid og understreket at de fleste land i dag er forpliktet overfor hverandre gjennom medlemskap i overnasjonale organisasjoner. Reserveoffiserene ved bautaen stramma seg litt ekstra opp da Jagland kom inn på betydningen av et sterkt og oppgående forsvar. Det kan lett bli fristende for andre å fylle tomrommet hvis det oppstår et militært vakum i et land. Et tankekekors var det at nazi-regimet påla tyskerne å fortsette den hensynsløse kampen i eget land etter at alt håp var ute. Og her la Jagland inn noen ettertankens ord sagt av Willy Brandt. - Hvis menneskeverdet ikke gjelder for alle mennesker i et land, vil det til slutt ikke gjelde for noen. Jo, akkurat det utsagnet ga næring til tanken for de flere enn hundre som var samlet ved bautaen.

Han rettet en takk til arrangøren DOT og Reserveoffiserenes forening som holder tradisjonen med Nykjuadagen ved like. Så la han ned en krans ved bautaen over de falne, Bjarne Nilsen og Kjell Pedersen. Pedersens niese, Oddveig Pedersen Moen, la ned blomster og Bjørn Codling fra reserveoffiserene la ned nok en krans.

Forrige artikkel:Godt Nett-ÅrNeste artikkel:Båndtvang i alle lysløyper
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode