Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: bd1274c41810da3ae195592df0d6030b

Arbeider'n er borte

I forrige uke forsvant et kjent landemerke i Sylling

Da ble HV-huset revet. Navnet fikk det fordi Heimevernet de siste årene brukte lokalet i forbindelse med øvelser. Opprinnelig var det Arbeiderlokalet i Sylling og reist like før krigen på ruinene av det første arbeiderlokalet, som brant i tredveåra. På tomta skal det bygges rekkehus med fin utsikt til fjorden.

Det norske samfunnet var splittet i 20 - og 30 åra. To politiske systemer stod steilt mot hverandre, og begge ville bygge samfunnet på sine premisser. Venstre mot høyre, grovt sett. Sosialisme mot alle andre avskygninger av politisk aktivitet. Derfor ble det to av nesten alt, to idrettforeninger, to teaterlag, osv. I Sylling ble det to forsamlingslokaler. Arbeiderlokalet, eller Arbeider’n på folkemunne, og Valstadhaug. Valstadhaug hadde stort sett den samme funksjonen som Arbeiderlokalet, men der var bøndene i flertall.

Astrid Christensen bodde på skolen under krigen der faren var vaktmester. Med et slikt utgangspunkt var det naturlig for henne å ha hjertet på venstresida. Hun husker godt at hun var på Arbeiderlokalet. - Det var basarer, juletrefester og forskjellig kurser i Arbeiderpartiets regi. Dessuten politiske fordrag. Det hendte foredragsholderen overnattet hos oss. sier Astrid. Og på Arbeider’n endte 1.mai toget med Tronstad Hornmusikk og Arbeiderlagets fane.

Under krigen rekvirerte Arbeidstjenesten lokalet, sammen med deler av skolen og Vastadhaug. Gutta i Arbeidstjenesten ekserserte med spade, drev med nybrottsarbeid og hjalp ellers til i landbruket. Administresjonsrådet satte i gang AT i 1940, men utover i krigen ble organisasjonen stadig mer nazifisert. Arbeidstjenesen var delt i sveiter, og antakelig holdt en sveit med 2 -300 mann til i Sylling. Tjenesten varte ca tre måneder. Så det var mange spreke mannfolk innom Sylling i løpet av fem lange krigsår.

- Hver søndag var det kino på Arbeider’n. 25 øre kosta billetten, og det var viktig ikke å ødsle bort penga til noe annet hvis en hadde tenkt seg dit, sier Astrid. - Jo, det var forskjell på folk, men vi visste hvor vi sto. Hun kan ikke huske noen direkte fiendtligheter mellom de to grupperingene i syllingsamfunnet. - Men vi hadde ikke mye med hverandre å gjøre. Slåssing ble det bare når gutta fra Tronstad kom, ler hun.

Som et lite apropos.

Årets kulturminnedag arrangeres 9. september. I en brosjyre fra Riksantikvaren leser jeg følgende: - Dagen setter søkelys på forsamlingshus. Felles for disse bygningene er at de er eid av organisasjoner og lag, bygd og i varetatt av ildsjeler, men har også vært åpne for alle som ville bruke dem. Historieløst?

Tema for diskusjon på Bygdetunet den 9.?


Mange slags aktiviteter.  Tegningene øverst på veggen er tegnet av Torbjørn Rasmussen


Astrid er en av sliterne i Historielaget


Mange minner, de fleste gode

Forrige artikkel:Skål for de frivilligeNeste artikkel:Nyttårsbilder fra Lier
Kommentarer fra leserne til denne artikkelen
Tirsdag 7. august 2007 18:14: Bjørg Stensrud
Forferdelig trist at Arbeider'n er borte! Jeg bodde der i mine 2 første leveår, og bestefar Karl Stensrud var vaktmester der frem til 1950. Han var også kinomaskinist i flere år. Føler derfor at jeg hadde litt tilknytning til "lokalet" som vi kalte det.
Onsdag 8. august 2007 10:20: Traktoren
Synes det er en skam at de har fått lov og rive lokalet. jeg er ung, men synes allikevel at dette burde heller bli pusset opp og bli brukt. var jo et flott lokale med masse sjel. men når pengegriske folk kommer og tar for seg, er det ikke lett og bevare gamle ting lenger
Onsdag 8. august 2007 10:45: Nabo
Høres ut som noen er misunnelig her?!
Flott at Sylling blir modernisert,det er flere som bør følge etter på det området!!!!!
Torsdag 9. august 2007 18:15: BAN
Dette har ikke noe med misunnelse å gjøre i det hele tatt. Selv om Sylling blir modernisert har den også en fortid å ta vare på. Det er det det her er snakk om. Jfr. artikkelen ovenfor. Det er ikke alltid at "nye koster feier best".
Fredag 10. august 2007 10:50: Nabo
Når sånne "gamle" bygg står å forfaller,er det jammen bedre at noen bygger nytt i stedet.Har flere eksempler av det i Sylling..
Fredag 10. august 2007 15:12: BAN
Så forfallent var det vel ikke når HV solgte det ? Men det forfalt fort når ungdommen fikk herje vilt der med sine fester' jfr. knuste vinduer. Nå er Arbeider'n historie, så dette må man bare leve med selv om man må få lov å ha sine anmerkninger.
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode