Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Årets gavebok er kommet

Etter grundig gjennomgang av boken ”Lierbyen 1870 – 1990” har vi bare ett råd: Løp og kjøp!

I dag kom boken om Lierbyen. En imponerende detaljrikdom og form vil forårsake at enhver som har et forhold til Lierbyen – enten det er kort eller langvarig - vil få vanskeligheter med å slippe boken når de først har begynt å lese.

Som kjent er det mange meninger om Lierbyen. Boken handler imidlertid ikke om hvordan Lierbyen er i dag, men – som tittelen sier – om de 120 årene noen kanskje vil kalle Lierbyens glanstid. Boken dekker årene fra 1870 til 1990. Det vil si fra rett før jernbanen kom og det langsomt begynte å vokse opp en stasjonsby rett vest for Lierelven, og den slutter rundt 1990, da handelsnæring og kunder hadde begynt å oppdage at toget var gått.

Knut Enger (til venstre) og John Willy Jacobsen har brukt utallige timer på den nye boken. Resultatet imponerer. (Arkivbilde, Knut A. Andersen)

Det er nær sagt selvfølgelig John Willy Jacobsen som står bak den  innholdsrike boken, som er breddfull av informasjon og bilder. Knut Enger har bistått med bildebehandling og layout av bokens 300 sider. Det er et vel utført arbeid som må ha tatt uttallige timer, som for både Jacobsen og Enger har vært ubetalt dugnadsinnsats.

De fjorten kapitlene gir et meget detaljert og godt illustrert innblikk i livet i nær sagt alle deler av det lille lokalsamfunnet. Vi blir tatt med på en rundtur til legekontorer og skomaker, til fiskeforretning og bensinstasjoner, rådhus og skoler, for bare å nevne noe av mangfoldet.

 
Medarbeidere hos baker Sørum ca. 1935. I dag ligger Bakerikvartalet på stedet, men bakeriet er borte. (Illustrasjon fra boken. Bildet er utlånt fra Lier Historielag)

Bildene
Lier Historielags omfattende bildearkiv har vært en viktig ressurs, men Jacobsens mange informanter har også bidratt med bilder. Resultatet er en nærmest unik bildesamling som er et ubestridelig pluss.


 
Interiørbilde fra Lier Meieris butikk i Meierigården på Stasjonstorget. Bildet er tatt ca.1932. (Illustrasjon fra boken. Bildet er utlånt fra Lier Historielag)

Kildene
Jacobsen, som selv stammer fra Holmestrand, har over lang tid opparbeidet grundig kjennskap til både Liers historie og innbyggere. Han har hatt mange informanter som har skaffet opplysninger og bilder, og Jacobsen har vært nøye med å liste opp både skriftlige og muntlige kilder.

Fyldig og nyttig personregister
Et stort pluss er det fyldige personregisteret med rundt 900 navn og henvisning til sidene der de er omtalt. Det må ha kostet mye arbeid, men leserne vil være takknemlige.

 
Unge menn fra Lier Milorggruppe D-1413-5 utenfor lensmannsgården 9. mai 1945. (Illustrasjon fra boken. Bildet er utlånt av Christian Muggerud)

Men hvor kom navnet fra?
Vi fant ikke noe i boken om når og hvordan det pretensiøse navnet Lierbyen dukket opp. Hva slags fremtidsforventninger hadde forslagsstillerne? Det og andre spørsmål har sikkert John Willy Jacobsen svar på når han i formiddag presenterer boken på en pressekonferanse og senere i dag på Lier Historielags åpne møte på Haugestad.

 
Lierbyen rundt 1925. Av husene på bildet er huset til høyre det eneste som fremdeles finnes. I dag er det en del av rådhuskomplekset. (Illustrasjon fra boken. Bildet er utlånt fra Lier Historielag)

Kommunal forsømmelse
Noen år før annen verdenskrig besluttet Lier kommune å få skrevet ned og utgitt Liers Historie. De to bindene som omfatter bygdehistorien og etter diverse forsinkelser ble utgitt på 1960-tallet, dekker bare tiden frem til 1914. Det er ikke planer og trolig heller ikke penger til å få skrevet historien om de snart hundre etterfølgende årene.

Det er betryggende å vite at lokale forfattere har sørget for å fange opp en detaljrikdom som vil komme godt med hvis faghistorikere en gang skal beskrive de store linjene i Liers utvikling på 1900-tallet. Om de da rekker det før fremtidige kommunesammenslutninger gjør det mindre aktuelt.

Vel verdt prisen
At boken koster 400 kroner bør verken overraske eller skremme. Den er verdt hver krone. Boken om Lierbyen er en flott gave til enhver som har eller har hatt et kort eller langvarig forhold til stedet. Og egentlig er den er en gave til hele Lier.

John Willy Jacobsen på talerstolen på Haugestad. (Arkivbilde, Knut A. Andersen)

Forfatteren
Lierbyen 1870 – 1990 er John Willy Jacobsens tiende bok med lokalhistorie fra Lier. I tillegg har han vært medforfatter av to bøker med samme emne. Jacobsen har over tid inntatt den vel fortjente posisjonen som Liers fremste historieforfatter, og bøkene hans har funnet veien til et betydelig antall lesere.

Penger vil han jo ikke ha for forfatterskapet sitt, og Lier kommune ga ham kulturprisen allerede i 1993. Da er nok den eneste muligheten å gi ham en skikkelig applaus.

- Dette blir min siste bok, har Jacobsen sagt. Det samme har han sagt ved tidligere utgivelser, og før eller senere får han nok rett. Dessverre.

Historie Lierbyen Litteratur

2 kommentarer

Torsdag 24. november 2011 08:36: M.Andresen
Hvor kan vi kjøpt denne boken?

M.Andresen
Torsdag 24. november 2011 08:51: Liernett
Boken er til salgs hos Nordli på Liertoppen. Den blir også solgt på Lier Historielags åpne møte på Haugestad i kveld (torsdag kl. 18.30).
For informasjon om andre salgssteder og -tider viser vi til annonse.

Flere saker fra arkivet

Lierbyens historie er tema på historielagets vårmøte

Torsdag denne uken kommer John W. Jacobsen til Haugestad for å fortelle om Lierbyen fra 1870 – 1990, som er temaet i boken han jobber med og som skal være ferdig utpå høsten.

En bok alle liunger må ha

Årets julegave var reaksjonen da boken 'Lier sett fra oven' ble offisielt presentert på Lier Bygdetun i dag.

Bestselgere blant bøker i Lier

Boken om Lierbyen "må alle ha". Tirsdag og onsdag selger John Willy Jacobsen og Per Foss boken i Fosskvartalet i Lierbyen.

Lierbyen og de harde trettiåra

Lierbyen i mellomkrigstiden er tema for John Willy Jacobsens foredrag på Senioruniversitetets møte tirsdag.

Historielagets store dag

To bokutgivelser, ordførerbesøk og et godt besøkt høstmøte markerte Lier Historielags posisjon som et av Liers største og mest aktive lag.

Lier sett fra luften

Flott ny gavebok full av detaljrike bilder fra de fleste delene av Lier.

Lier før og nå

Bildene er tatt nederst i Kirkeveien i 1979 og 2011. I løpet av de 32 årene er mye forandret i Lierbyen.

Ny gavebok om vår jubilerende naboby

Drammen, som i hele år feirer sine første 200 år, har som kjent sitt utspring i Lier. Det samme har både forfatteren av byens hittil siste jubileumsbok, Tom Helgesen, og han som bestilte boken, Drammens ordfører Tore Opdal Hansen. Bildet: Tom Schandy og Tom Helgesen fikk mange godord fra ordfører Tore Opdal Hansen, som allerede har bestilt 400 eksemplarer av den nye boken.

Lierhistorie er alltid en populær julegave

Liers to årvisse historiepublikasjoner, historielagets årbok og Lierkalenderen, er kommet. Begge har interessant og godt illustrert lesestoff for liunger og andre både i og utenfor bygda.

Et godt stykke lierhistorie

I boken om Lier Arbeiderpartis første hundre år gir Halvard Reiersgård og hans medhjelpere et meget lesverdig innblikk i både partiets og bygdas historie.

Berit – den utrettelige

Berit Dahl Soltvedt stiller opp når hun kan, og det er ofte. Denne helgen sitter hun i Frogner menighetshus med ny bok på bordet og ”tegneserie” på veggen.

Krig er ei det beste, men …..

Lier og Drammens bokhandlere bør sikre seg denne boken før julehandelen.

Historier til ettertanke

Ukens petit er ved Sindre J. Nordengen

En gave til Lier og liungene

Tirsdag lanserte John Willy Jacobsen den nye boka si på en pressekonferanse på Haugestad i Lierbyen

Send inn de beste bildene dine!

Dagen i dag er historie i morgen, og fotografier dokumenterer historien. Fristen for å delta i Lier Historielags årlige fotokonkurranse er 31. januar.

Litteratur som terapi

Håkon Øvermo bruker god litteratur i arbeidet som hjelpepleier på Frogner sykehjem. Favorittforfatteren er John Willy Jacobsen

Ga bort samlingen

Arne Kristoffer Karlsen har gjennom mange år samlet gjenstander, bilder, papirer og kart relatert til Lierbanen. Som sønn av Kristoffer Karlsen har han nærmest omgitt seg med samferdselshistorie. Lier Historielag bør ha all grunn til å være fornøyd med utstillingen og søndagens store oppslutning.

- Du vet vel hvem jeg er?

Det er ikke helt uforståelig at mye som sies og skrives kan bli misforstått. Forstått?

Trivelig tradisjon: Kalender og årbok

Årets utgave av Lierkalenderen er nr. 30 i rekken. Kalenderen og årboka er klar til salg.

Laguna Beach, fantasi eller virkelighet?

I sin niende petit om steder han har et spesielt forhold til, er Knut A. Andersen denne gang innom en by han første gang møtte i bokform og ventet mange år med å besøke. Besøket fikk uventede konsekvenser.

Lierstranda

I årets årsskrift fra Historielaget er fokus satt på sørvestre del av kommunen. Og John Willy Jacobsen har vært redaktør for årsskriftet som i år har blitt ei bok med stive permer.

To unge forfattere fra Lier

– Kristine Oseth Gustavsen (bildet) og Maren Westlie Mathisen viser at det er gode skrivetalenter i Lier.

Opplev Berit Ås!

Torsdag 25. september kommer den 80 år gamle kvinnesaksforkjemperen og den første kvinnelige partileder til Papirbredden i Drammen

Fotoutstilling på biblioteket

Styve og Jacobsen med ny utstilling.

Helt unike bilder fra et kjent hus

Heg Gjestgiveri er trolig blant Liers mest fotograferte bygninger, men det er etter flyttingen til bygdetunet. Nylig kom det frem gamle bilder fra husets mindre kjente fortid. Blant dem bildet (over) av den store frukthagen ved huset.

Kulturløftet

Undertegnede personer tar ikke stilling til verken lokalisering eller ønskelighet av et kulturhus i Lierbyen. Dette vil være et stort løft for Lier kommune med en anslått årlig kostnad på 6 millioner kroner.

Ønskereprise i kulturkirken

Fortvil ikke hvis du gikk glipp av John W. Jacobsen og Håvard Rypes historiekveld i Lierskogen kulturkirke. Førstkommende søndag gjentar de suksessen. Men hvem er de tre på bildet?

Den elektroniske historieboka

Er du oppdatert?

Hva gikk galt med Lierbyen?

Alle spør om hva som kan gjøres med Lierbyen. Ingen var våkne da Lierbyen fikk bli som den ble, skriver Knut A. Andersen som inviterer til diskusjon og gjerne hører synspunkter

Ordføreren, Lierbyen og ønskedrømmen

Helene Justad vil redde Liers skrantende sentrum. Til det trenger hun mye drahjelp, men media kan ikke endre fakta.

Starter 17. maifeiringen på forskudd

17. mai i gamle dager i Lier er tema på Lier Historielags møte i morgen.

Byggeskikk: Liers nye boliger

- Tidas rådende smaksoppfatninger setter sine spor, står det i Liers fremste bok om lokal byggeskikk gjennom tidene. Et besøk i bygdas nyeste boligområde bekrefter inntrykket. Se bildene!

Lierbyen sentrum er dødt - leve Lierbyen.

Lierbyen har blitt et problembarn. Må Lier ha en by?

- Hvor blir det av hovedboka?

Ukens petitskribent Knut A. Andersen mener at det å fortelle hjemstedets historie er å vise identitet.

Når natur møter kultur

Stein Styve og Erik Jacobsen med fotoutstilling

På sporet av "Lørja"

Er det lasteprammen Thyra, populært kalt "Lørja", som ligger sunket ved land litt nord-vest for Svangstrand?

Liers historie i skolesekken

For 320 sjetteklassinger går turen til Lier Bygdetun som ledd i den kulturelle skolesekken.

Bra bok

Unge anmeldere skriver på Liernett

Leselyst

Ukens petitskribent stiller noen spørsmål og kommer her med to påstander

Jubileumsbok i feil format?

Å sammenflette Lier idrettslags store og små øyeblikk over 75 år er så pass krevende at den burde ha blitt mer synlig i bokhylla --

Lier før og nå

I mange år lå Lierbyens postkontor nedenfor Andershaugen i Bruveien. I dag brukes tomta til lagring og parkering, og en eventuell parkmessig bearbeidelse av Andershaugen ligger langt inn i fremtiden.

Grønne Lier

Lier kommune har bestilt bok av Erik Jacobsen. Det har blitt ei vakker bok til glede og ettertanke.

Mer tilgjengelig turvei

I formiddag åpnet ordfører Helene Justad den "revitaliserte" gang- og sykkelveien på Drammensbanens trasé fra Reistad og oppover langs Lieråsen.

Tilbake til skolen

Tidligere elever på Vivelstadskolen tilbake i klasserommet. Denne gangen på Bygdetunet

Lier før og nå

Alfheim var blant de mest kjente og imponerende husene i Lierbyen da det sto ferdig i 1908. Huset ligger der fremdeles, men er nå inneklemt blant blokker som bare har navnet felles med den gamle sveitservillaen.

Tredje og siste del av sommerkonkurransen

Vi avrunder sommerkonkurransen med en tur til Liers finske vennskapskommune, Kokemäki. Der finner man blant annet et fint lokalmuseum (bildet).

Lierhistoria bit for bit – pensum for liunger

Det fins en evighetsmaskin et sted i Lier, antakelig på Vestsida. Det er jeg overbevist om etter å ha lest årboka til Lier historielag

Hva er ekte lykke?

Dag Åsbjørn Johansen gjester Filosofisk kafè på torsdag.

- Ta Lierbyen i bruk!

Liers ordfører vil ha kommunens næringsdrivende med på å bringe nytt liv til det noe avblomstrede kommunesenteret.

Marit Reiersgård Bredesen med krimbok

I et vintermørkt Lier forsvinner et barn i vintermørket og en lærer blir funnet kvalt.

- Unnskyld, hvordan kommer jeg meg til Lierbyen?

KOMMENTAR: Kollektivtrafikken i Lier er ikke lett å forstå seg på for reisende som kommer med tog.

Lier før og nå

Største tillatte høyde var bare 2,9 meter i den dystre undergangen der vestsideveien krysset jernbanen ved østenden av Lier stasjon.

- Den mest kjente av dem er uten tvil Hans Chr. Heg

Hvorfor har ikke flere fått med seg betydningen til Hans Chr. Heg, den liungen som sammen med Sankt Hallvard trolig er den best kjente utenfor kommunen?

En nydelig film

Erik Jacobsen har laget film om Per Avdal

Tett på utvalgte liunger

I sin nye bok presenterer Erik Jacobsen 27 liunger.

Historielaget fikk flyhangarmodeller

Blant de mer originale gjenstandene Lier Historielag har mottatt til samlingene på bygdetunet er utvilsomt to modeller av flyhangarer som har vært i bruk i Lier.

Sylling Ysteri - kapittel 1

Kap. 1 Innledende del

Verdig markering

Dårlig værmelding og mørke skyer la ingen demper på fremmøtet til pilgrimsvandringen på Hallvardsdagen på lørdag.

Lier til topps i Liungen cup 2006

Liers 16 årslag hadde størst problemer med Liungen. Kaptein Joakim Koppergård (th) takker Liungens kaptein, Andrè Visnes Bjerkelund for kampen etter 0 - 0 i innbyrdes oppgjør.

Hva gikk galt med Lierbyen?

- Glem drømmen om Lierbyen som handlesenter. Det er for sent å rette opp feilene. Gjør det heller triveligere for folk som allerede bor der.

Det var denti’

Nå foreligger den 17. årboka fra Lier historielag. Den er delt ut gratis til historielagsmedlemmer, men ligger også ute for salg.

En fortid vi helst ikke snakker om

Er krigsårene 1940-45 den egentlige hindringen for fortsettelsen av Liers historie?

Lier Bygdetun fikk ny styreformann

Etter over 20 års iherdig innsats ønsket Truls Hallingstad avløsning. Nå har Åsmund Johannessen (bildet) overtatt styringen av bygdetunet.

Andre julebrev fra Malaga

Hennummusikken ga for seks år siden boken ”Lier 2000” til den norske sjømannskirken i Calahonda, og deretter har folk kunnet se hvordan dagliglivet artet seg i Lier ved årtusenskiftet. Svært mange av bildene i boken stammer for øvrig fra Liernetts medarbeider Thorvald Lerberg.

Lier før og nå

To bilder fra samme sted, men med mange års mellomrom. Men hvor er det, og når er det eldste bildet tatt?

Per Kr. Strand ny kunstformann

Lier kunstforening har valgt Per Kr. Strand til ny styreleder og har programmet klart for resten av året.

Ikke så gøy på landet

I et kvart århundre har Lars Sørums samlinger hvilt i fred på en innleid låve. Hva bør gjøres?

Sylling Ysteri 1865-1972

Hvorfor bestod Sylling Ysteri helt frem til 1972, mens de andre ysteriene i omegn mer eller mindre forsvant?

Lier Historielag fikk 150.000 fra DnB NOR

- Det er stor glede i Lier Historielag over meldingen om at Sparebankstiftelsen DnB NOR har tildelt 150.000 kroner til fire av lagets prosjekter, sier historielagets leder, Knut A. Andersen.

Bli med på Liernetts sommerkonkurranse!

Liers vennskapskommuner i Danmark, Finland og Sverige er interessante og trivelige reisemål både på sommeren og andre årstider. Men hvordan kommer man seg dit?

Kulturprisen går til Arne Ask

Arne Ask får årets kulturpris for sin mangeårige innsats for kulturlivet i Lier.

Gir fine naturopplevelser

Torun Hegg Jacobsen og Sven Jacob Jacobsen fra Lierbyen er to av flere som allerede har tatt frem sykkelen for å komme langt inn i Finnemarka --

Kulturminnedagen - 07

Sola skinner alltid på Bygdetunet. Kulturminnedagen til minne om forsamlingshus til bekymring og glede

Hypokonderlegen til Lier

Søndag 15. april slår Lierskogen kulturkirke til med foredraget "Konge i eget liv" med ingen ringere enn Ingvar Wilhelmsen, som driver verdens eneste klinikk i sitt slag.

Polsaken overdimensjonert?

Mellom 18 og 19 tirsdag kveld venter mange næringsdrivende spent på lokalpolitikernes stemmegivning til A/S Vinmonopolets søknad om etablering på Liertoppen kjøpesenter

Den Store Epledagen

- 17. oktober er Den Norske Epledagen, og i butikkene finner du nå gode og fristende norske epler, sier Brit Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Glimt av en ukjent historie

- Var den landflyktige kommunisten Leo Trotskij på besøk i Lier før han ble drept med isøks i Mexico?

Liers forhistorie på data.

Nå er det sterkt foreldete verket”Liers historie” i seks bind ute på nettet. Kommunen åpner også sine sider for historieskrivere av forskjellige slag. Det kan bli en illeluktende lapskaus om ikke kriteriene er klare for hva som skal komme med

- Kulturhuset en debatt om prioriteringer!

Ingen politiker hadde sagt nei til et kulturhus i Lier hvis vi hadde hatt nok med penger, skriver Arbeiderpartiets Petter Dreier i dette innlegget.

Postene er lagt ut

Mamma Mette Justad, pappa Håkon Kylland og barna Tuva og Erle var på åpningsdagen for Liertrimmen.

Belønnet for innsatsen for Liers fremste kultursted

Sigurd Andresen fikk Månedens Blomst for atten års variert og nyttig dugnadsinnsats for historielag og bygdetun.

Lier før og nå

Ikke så mange vet om den store broen på stedet der jernbanen mellom Drammen og Oslo krysset Lierelva fra 1872 til 1973. Broen er der fremdeles, men nå har biler og busser overtatt.

Lierbyen “sentrum” er triste greier

- Banken flytter og Tinas Blomster er konkurs, og fra før er det masse tomme lokaler, fastslår Lier Arbeiderpartis valgkampleder Petter Dreier. - Men ikke noe hjelper hvis ikke folk i Lierbyen selv vil, legger han til.

Så er det førjul igjen

Årets førjulsmarked er i gang. Etter vandring i den kalde og novembergrå Lierbyen smakte det ekstra godt med mat og noe varmt å drikke på Haugestad (bildet).

Kultur til Landhandel

Sesongens andre kulturminnetur, i regi av Lier kommune og Lierbygda O-lag går til Nedre Skustad Landhandel på Friluftsmusèet ovenfor Spiralen.

Kulturprisen til Hans Erik Fuglerud

Tjenesteutvalget vedtok på sitt møte onsdag 28. september å tildele Hans Erik Fuglerud kulturprisen for 2011.

Canada, where, or - eller Kanada, hvor

Svar på henvendelse: Til den kanadiske ambassaden og andre interesserte

Nedtelling til Lierdagene

Nå er det mindre enn tre måneder igjen til Lierdagene. Følg nedtellingen, se bilder, les nyhetsmeldinger og andre artikler på www.lierdagene.no

Falköping og de andre vennskapskommunene

I ukens petit tar Knut A. Andersen turen innom Liers tre nordiske vennskapskommuner, Falköping, Hobro og Kokemäki og undrer seg over om man kan lære noe av dem.

Utfolde seg i teknikkens verden

- For å kunne realisere muligheten til å innføre teknologi på en bred og spennende måte i Lierskolen er det viktig at det dannes en stor og bred samling av utstyr som kan benyttes av samtlige skoler i Lier, sier Marianne Berg Korneliussen i Lier Venstre

Siste olje i Lierbyen

Når Statoil snart avvikler i Lierbyen, blir det slutt på olje, vask og diverse bilrekvisita mellom Kjellstad og Tranby.

Lier før og nå

Centrum Dagligvare var et begrep i Lierbyen. Nå ser det ganske annerledes ut på samme sted.

Lier før og nå

Mer enn hundre år skiller de to bildene. De er tatt lengst vest på Lierstranda, like ved kommunegrensen mellom Lier og Drammen.

Nygårdshaug som klassesett

Det synes Kirsten Jellum, norsklærer ved Tranby skole, etter å ha lest Mengele Zoo for 9. klassen sin

Kommunen slår et slag for bygdas historie

Lier kommune lanserer nå Liers historie på nett. I samarbeid med historielaget har de lagt ut Liers historie, pluss litt til - søkbart på nett.

Lite informasjon fra Lier kommune

Gode råd er som kjent dyre, og bedre blir det ikke når rådmannen overser rådene.