Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: 1205c32fd48d3793097d3a6fc173cd17

Adskilt i seks år

- Jeg har startet et nytt liv, sier Solomon Girmay som endelig fikk familiegjenforening med kona og de to barna i sommer.

36 – åringen har grunn til å smile optimistisk. - Selv om barna har sett meg på bilder i den lange tiden vi levde fra hverandre, var jeg som en fremmed for dem, da de ankom Gardermoen. Nå går gutten (9 år) og jenta (7 år) i velkomstklassen på Høvik skole. Like ved går både Solomon og kona på norskkurs ved Lier voksenopplæring som har overtatt de tidligere lokalene til Stoppen skole. Kona går på begynnerkurs, mens Solomon etter snart tre år i Lier nå satser på grunnskolekurs.
Noe av det første Salamon gjorde da familien kom til Lier var å anskaffe sykler til barna. Han lyser opp i det flott smil, når han forteller om det og når han forteller at han tar med barna ut for å leke og spille fotball på gressplenen utenfor blokken i Fossveien

Livet i Eritrea

Han har sju år på grunnskole fra Senafe i Eritrea. Etter grunnskolen jobbet han sammen med familien på et hagebruk. Han er en av ni søsken som sammen med foreldrene levde av å dyrke grønnsaker. De ble solgt i en byen, som er på Drammens størrelse,125 km sør for hovedstaden Asmara, ikke langt fra grensen mot Etiopia. 
De hadde også sauer, kuer og esler. - Esel er viktige for transport av grønnsaker fram til markedet, understreker Solomon

Senere ble det militærtjeneste. Landet har vært i konflikt med Etiopia i flere tiår (se fakta nederst på siden). Hvis det ikke er krig varer militærtjenesten bare ett år og seks måneder, men soldatene ble tvunget til å fortsette siden konflikten vedvarte. Han blir taus når jeg ber han fortelle noe fra krigen. - Jeg prøver å la være og tenke på den, sier han stille etter en kort tenkepause. - Men jeg fikk 20 dagers permisjon for å besøke familien min.
For å slippe å gå i krigen igjen, valgte han å flykte til Etiopia. Deretter reiste han til Sudan før han endte i Norge. - Jeg kom til Norge 22. april 2008, erindrer han presist. Da ble han plassert i mottak i Moss. Det ble åtte lange måneder uten språkundervisning.

Nytt liv i Lier

Så på nyåret i 2009 fikk han tildelt Lier som bostedskommune. Her har han trivdes bra både med språkundervisning og arbeidspraksis ved Lier voksenopplæring. Men hele tiden tenkte han naturligvis på familien hjemme i Eritrea.

Han har hatt seks måneders praksis i Røyken innen helse og omsorg. Nå tar han grunnskolekurset på Lier voksenopplæring. Der er han nok eldste elev. - Han er en reflektert person. Han er godt oppdatert på nyheter, sier lærer ved Lier voksenopplæring, Hanne Ødeby, som har merket seg at han er veldig opptatt av å hjelpe sine barn med lekser.

- Jeg vet ennå ikke hva jeg skal gjøre etter grunnskolekurset, men jeg rådfører meg med andre fra Eritrea. Flere fra Eritrea har fullført grunnskolekurset og går nå på videregående skole etter at voksenopplæringa i fjor satte i gang et grunnskolekurs med ordinær undervisning i matematikk, norsk, samfunnskunnskap, engelsk og naturfag. I år er engelsk byttet ut med KRL-faget (kristendom-, religion- og livsynskunnskap).

I likhet med mange eritreere bekjenner han seg til den ortodokse kirken, Gruppen han tilhører leier den katolske kirken på Åssiden to lørdager i måneden til sine gudstjenester.

Venner

Solomon kjente ingen av eritreerne da han kom til Lier. De aller fleste som bor i Lier kommer fra hovedstaden Asmara.- Jeg var sammen med en afghaner på mottaket i Moss. Han kom også til Lier, men han han har ikke så mye kontakt med han nå. Nå har han gode venner på voksenopplæringen, men bortsett fra lærere kjenner han ikke noen i kommunen for øvrig. - Men Geir er veldig snill og hjelpsom. Geir, som er bosatt i Drammen strekker seg langt for å hjelpe han og andre. Han har vært med og kjøpt varer og fraktet varer hjem.
Både i sommer og sist lørdag var han med Solomon på malerjobb i Lier. Geir ville ikke ha noe penger for jobben. Han syntes Solomon trengte pengene selv.

Fakta om Eritrea

Eritrea har en størrelse på ca 117 600 km² ( tilsvarer ca  areal for fylkene Buskerud, Vestfold, Østfold, Akershus, Oppland og Hedmark, red anm) med en anslått befolkning på 6 millioner. Eritrea er en av verdens yngste nasjoner, landet fikk sin selvstendighet i 1993.

Krigen brøt ut da Hamid Idris Awate og hans følgesvenner avfyrte de første skudde og ble avsluttet i 1991, da de eritreiske opprørerne beseiret de etiopiske regjeringsstyrkene. Etter en FN-overvåket folkeavstemning i Eritrea der det eritreiske folk overveldende flertall stemte for uavhengighet, erklærte Eritrea sin uavhengighet og fikk internasjonal anerkjennelse i 1993.

Etter selvstendighet har Eritrea deltatt i flere kriger, blant annet mot Jemen om Hanish-øyene i 1996. Eritrea mente at de var deres, grunnet at under frigjørings krigen hadde opprørsgruppen EPLF flere baser ved øyene. Under kolonitiden var øyene styrt av italienerne. Tiltross for disse argumentene var det Jemen som fikk øyene.

I 1998 brøt det ut en to år lang krig med Etiopia om flere grensebyer, blant annet Badme. I 2000 skrev partene under på en våpenhvile, og FN sendte inn fredsbevarende styrker. Disse styrkene står fremdeles. Krigen krevde 70 000 menneskeliv.
Eritrea styres av Peoples Front for Democracy and Justice (PFDJ). Nasjonale valg har vært periodisk planlagt og avlyst, grunnet flere alvorlige årsaker. All makt i landet ligger hos president og leder av det styrende partiet, PFDJ, Isaias Afwerki. Opposisjonelle fengsles og tortureres, og det finnes ingen frie media.[1] Uavhengig media har vært ulovlig i landet siden 2001, og alle typer media er kontrollert av myndighetene og underlagt streng sensur.[2]

Reportere uten grenser rangerte i 2010 Eritrea på 178. plass av 178 land etter pressefrihet, den laveste mulige rangeringen, og under det totalitære Nord-Korea.[3] I følge BBC er Eritrea det eneste landet i Afrika uten privateid media.[4] I følge Reportere uten grenser finnes det ingen utenlandske korrespondenter i Asmara, mens eritreisk media gjør «ingenting annet enn å videreformidle regimets krigerske og ultranasjonalistiske framstilling»

(Kilde: Wikepedia).

Sammen med lærer Geir Egge ved  Lier voksenopplæring malte han et hus i Lier i sommer. - Geir er ikke bare hjelpsom mot meg. Han hjelper også andre, forteller Han. Sist lørdag gjorde de en annen malerjobb i Lier, innendørs -

NB. Liernett vil presentere en innvandrer hver måned.

Forrige artikkel:Men hva hvis dersom?Neste artikkel:Skiutstyr ønskes
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode