Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode v/ Svend Asbjørn Sylling.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

longLasting: d487f5b81bc71bcfce539ddb9d0e5470

Jubileumskonsert med glitrende spill og glede

- Man er alltid sammen om å drive et korps, sa dirigent Henrik Trømborg, nyutnevnt æresmedlem i Tranby Skolekorps. Korpset er 50 år og lørdag kveld ble jubileet feiret med konsert i en fullsatt storsal i Asker kulturhus.

Så var det da heller ikke tvil om at mange i salen – kanskje de fleste – sammen og hver for seg på forskjellig vis har vært med på å få korpset frem til den posisjonen det har i dag.

Sven Fossum ledet det store arrangement på en utmerket måte

Inviterte representanter fra Lier kommune, politikere, tidligere dirigenter, ledere og ikke minst foreldre, besteforeldre og andre musikkvenner var blant tilhørerne som fylte salen og fikk ta del i korpsets feiring av de første femti årene. Veiviser gjennom kvelden var korpsets styreleder Sven Fossum, som styrte arrangementet ledig og elegant og sørget for at publikum var godt orientert om både korpset og musikken som ble fremført.

Historien
Det var visstnok den 25. august 1961 det begynte. Nordal Skole var stedet. Det gikk ikke av seg selv, men noen ildsjeler tok ansvar og gjorde en innsats når motbakkene ble bratte. En av dem, Svein Rognlien, er en nestor i Liers musikkliv. Han tok tilhørerne med på en gjennomgang av korpsets historie fra en regntung 17. mai med dyvåte musikere, via nye skoler og endrede skolekretser og frem mot den store jubileumsdagen med blankpussede instrumenter som skinte om kapp med de unge utøverne på scenen.

Før teppet ble trukket til side
Etter gjentatte prøver gjennom lang tid stilte korpsmedlemmene i Asker Kulturhus allerede over fire timer før selve konserten for å foreta ny gjennomspilling, generalprøve og andre forberedelser til konserten.  (Husk riktig uniform! Hvit skjorte og sorte sko. Skoene skal være uten andre farger på lisser og såler.)

Konserten
Publikum klappet og noen gispet da teppet ble trukket til side og den fullsatte salen fikk se det de hadde kommet for: et strålende opplagt korps som formelig lyste av lyst til å ta fatt på musikken.

Bojarenes inntogsmarsj av Johan Halvorsen var første nummer. Mer spenning knyttet det seg nok til urfremføringen av Eirik Bergflødt Narjords ”1. musikk for korps”, som var bestilt av korpset til jubileet. Stykket pekte mot en fremtid som både for korps og tilhørere vil være svært annerledes. Skal korpset kunne feire enda større jubileer en gang i fremtiden, er det tvingende nødvendig at inntogs- og jegermarsjer avgir mer plass til nyere musikk.

Aspirantene fremførte Tordenskiolds marsj

Urpremieren ble fulgt av applaus for komponisten, som ble klappet opp på scenen for å motta ytterligere hyllest. Deretter fulgte programmet en noe mer konvensjonell linje. Veterankorpset overtok scenen og fremførte Rhumba Juanita og Optimistmarsj. Så fikk aspirantene slippe til med Tordenskjolds marsj før juniorkorpset avrundet konsertens første del med fire numre.

Juniorene avsluttet konsertens første del

I løpet av de femti årene har selvsagt et utall mennesker hatt befatning med orkesteret. Musikanter er blitt foreldre, foreldre er blitt besteforeldre. Pausen ble godt utnyttet til å treffe gamle kjente og til å kjøpe kaffe og kaker som andre av korpsets støttespillere hadde hatt med.

Alle trommet i Jan Magne Førdes "Trommeslåtten"

Etter pausen sto enda en uroppførelse på programmet. Hovedkorpset fremførte Jan Magne Førdes ”Trommeslåtten”, som var vesentlig mer konvensjonell enn Bergflødt Narjords nyskapning. Det vakte stor begeistring da korpset noen minutter la ned instrumentene og med tydelig glede samtrommet på blikkspann og bøtter som inntil innslaget dels hadde vært skjult ved stolene og dels hadde fungert som flagg- og blomsteroppsatser ved scenekanten.

Hovedkorpset hadde ytterligere tre stykker på programmet, Pirates of the Caribbean, Fate of the Gods og den gamle, gode og nesten for velkjente Valdresmarsjen.

Minner fra reiser, konserter, øvelser og annet ble vist "bak ryggen" på korpset

Lysbilder fra korpsets tidligere år rullet over skjermen bak orkesteret, noen ganger mer distraherende enn informerende, men alltid som en påminnelse om glade øyeblikk og utrettelige musikere, ledere, foreldre og andre.

Gaver og æresmedlemmer
Mellom innslagene var det tid for mer informasjon, hilsningstaler, gaver og ikke minst utnevnelse av æresmedlemmer. Nøkkelpersoner takket og ble takket.

Gavene spente fra en stor pose konfekt til penger. Lier Janitsjar ga notestativer og Lier Kulturskole en tromme. Sanitetsforeningen, som for ikke lenge siden ga korpset 100.000 kroner, kom med ytterligere 25.000 etter vellykket salg av fastelavensris. Lier kommune kom med en sjekk på 5.000 kroner.

Med stort bifall fra salen ble det utnevnt to æresmedlemmer, Svein Rognlien og Henrik Trømborg. Det hersker ingen tvil om deres store innsats for korpset og betydningen innsatsen har hatt for å få korpset velberget gjennom både gode og ikke bestandig fullt så gode dager.

- Man er alltid sammen om å drive et korps, sa det nyutnevnte ærsmedlemmet Henrik Trømborg.

Skal det går bra, må noen ta ansvar. Det krever noe av alle, ikke minst av foreldrene. Deres innsats består i både praktisk og moralsk støtte til de unge musikantene, som sikkert ikke finner korpslivet like oppmuntrende bestandig.

- Dere har fått en hobby som dere vil ha glede av hele livet, ble det sagt.

Henrik Trømborg, hovedkorps, veterankorps, juniorkorps og aspiranter høstet velfortjent applaus både under og etter konserten.

Alle på scenen
Konserten ble avsluttet med Knærtebærten, der aspiranter, juniorkorps og hovedkorps var med. De fikk følge av veterankorpset i det siste stykket på programmet, Gammel Jegermarsj, som ble fremført så glitrende at jubelen sto i taket. Deretter vandret publikum og musikere smilende ut i måneskinnet.

Og deretter ...

Programmet i jubileumsåret er tettpakket. Amerikaturen sist i juni er et høydepunkt, men før den tid står det mye på programmet for de unge musikerne, som pakket instrumentene for å gjøre seg klar til neste utfordring. Buskerudmesterskapet på Hønefoss neste formiddag. 
 - Vi gleder oss til fortsettelsen, står det til slutt i programmet for jubileumskonserten. Etter den vellykte konserten er det mange som deler den gleden.

Flere bilder fra jubileumskonserten:

Forrige artikkel:Eiksetraområdet bestNeste artikkel:Fortsatt utrygg søndagsparkering på Heggtoppen
Flere artikler

2024 Sylling Hardcode