Nettavisen Liernett ble utgitt av selskapet Liernett DA fra 1. januar 2003 til 31. desember 2012.

Liernetts rikholdige arkiv blir fra 2014 tilgjengeliggjort og driftet av Sylling Hardcode.

Redaktør:

Daglig leder:

Redaksjon og administrasjon:

Spilte 11-mannshåndball

Det var bare Endre Vindheim (th) som svarte riktig og som visste at Knut Green var den første landslagsspiller fra Reistad ---

I forbindelse med forhåndsomtalebn av cupkampen mellom St Hallvard Håndballklubb og Drammens Håndballklubb (DHK), stilte vi følgende spørsmål (http://www.liernett.no/?artikkel=3366) :

- Utrolig nok har ikke Reistad nevnt navnet på Reistad-spilleren som var landslagsspiller.
Liernett har navnet.
Hvem av våre lesere vet det?

Relativt få sendte inn sine svar. Bare håndballeder i eliteserieklubben Follo HK, Endre Vindheim, svarte riktig.

– Og mora mi er fra Lierstranda, skrev Vindheim i sin epost. Vindheim har en kort karriere som spiller hjemme i Solbergelva, men han var blant annet initiativtakeren til å danne herrelaget i håndballgruppa i Vålerenga før han ble leder av Follo HK.

Liernett arrangerte et møte med mellom Vindheim og Green i St Hallvardhallen. I dette området er faktisk Lierhallen med svømmehallen mer kjent for Green enn håndballhallen (som tidligere er kjent som Reistadhallen). Green har 11 år i Lierhallen etter 20 år i National Industri i Drammen. Noe forsinket ankom Liernett. Men praten mellom de to var godt i gang. 44 åringen hadde mye å snakke med Green om. Ikke bare håndball, men om de faktisk også er i slekt ---

Vindheim røpet nemlig at han hadde en tippoldefar i familien med navnet Green fra Sigdal (hvor Knut også kommer fra).

Green, som fortsatt bor I Myravegen midt på Reistad, var den første utenom Oslo som fikk representere Norge på landslaget for menn. I 1955 var med i VM i Tyskland. Da ble det forsøkt med 11-mannshåndball. - Vi spilte for 40 000 tilskuere i Hannover. – Vi reiste med tog nedover med medbrakt matpakke. Men vi overnattet på et fint sted i Tyskland. Det var stort, forteller Green. Norge ble slått ut i innledende spill. Suverene Tyskland ble verdensmestere. Tyskland slo Sveits 25-13 i finalen i Düsseldorf for cirka 50 000 (!) tilskuere.

Etter at han hadde debutert på landslaget reiste Green inn til Oslo på søndager for å trene med de beste innendørs i klubben Fredensborg som var blant landets beste på femti- og sekstitallet. Keeper en på Fredensborg, Oddvar Klepperås var også landslagskeeper.

Den gangen var håndball utendørsport i resten av landet. Reistadspillerne trente på Myrabanen på Reistad og på en bane på Brakerøya. - Men vi trente litt i Turnhallen i Drammen, forteller Green som forteller at de spilte mot både mot en tidligere utgave av Drammens Håndballklubb, Sturla, Birkebeineren, og de lokale lagene Lierskogen og Sprint. Sistnevnte holdt til i Stoppenområdet. Vi spilte også mot to Kongsberglag. På det ene spilte en av Norges beste spydkastere Willy Rasmussen. (nr 5 i OL i Roma 1960 med 78,36, utslått i kvalifiseringen i OL i Tokyo 1964, red anm)  - Rasmussen skjøt så hardt, minnes Green.

Herrelandslaget midt på femtitallet var underlegen i forhold til svenskene, spesielt innendørs. I følge Hvem/Hva/Hvor, 1956-årgangen, ble det eksempelvis tap 10-25 innendørs, mens det utendørs i 11-mannshåndball ble tap 11-18 i 1955. – Jeg husker at det ble sagt at det var ”kattens lek med musen”, sier Knut Green som snart er 80 år. han gleder seg over at sønnesønnene, Andreas og Eirik er habile fotballspillere. Begge har spilt på Liungen. Andreas spiller nå for Sem i Vestfold, fordi han går på Lærerhøyskolen, mens Eirik er i det militære. – Men Eirik har også spilt guttehåndball for Reistad, understreker Green. 

Det som var ment som et kort møte med en liten oppmerksomhet, enoverrekkelse av Liernettkruset fra redaksjonen, ble et 45 minutters hyggelig møte med den gamle Reistadspilleren, der både håndballeder Vindheim og Liernetts representant fikk servert mye interessant håndballhistorie.

Pionérårene i Norge
Ikke noe idrettsforbund her i landet er blitt stiftet på så spinkelt grunnlag som Norges Håndballforbund da det ble organisert i 1937. Det fantes da bare to klubber som drev denne form for idrett, Sportsklubben Arild og Ullern skiklubb.

Interessen for håndballspillet fikk vi først og fremst under den olympiske håndballturneringen i 1936, der fem europeiske nasjoner og USA deltok. Forut for dette hadde imidlertid en type fotball-preget håndball vært spilt i diverse skolegårder rundt omkring i Norge. Allerede i 1922 utkom ei bok her i landet hvor også håndball var viet et eget kapittel. Den var skrevet av Hans Hegna, senere et velkjent håndballnavn. Boka het ”Friluftsleik og idrett for skoleungdom” og ble spredd til en rekke av landets folkeskoler.

I Tyskland, Danmark og Sverige hadde håndballspillet vært drevet i mange år uten at noen i Norge hadde fått særlig kjennskap til det. Ildsjelen Øyvind Mørck Smith, medlem i Arild, reiste i 1936 til Göteborg og fikk Redbergslid Idrottsklubb, som hadde vært svensk mester i håndball et par år, til å besøke Oslo for å propagandere for dette nye ballspillet. Søndag 11. oktober 1936 ankom Redbergslids Idrottsklubb med to lag for å vise nordmenn hva håndball egentlig gikk ut på. Tennishallen på Skøyen i Oslo ble benyttet, en sal svenskene syntes var noe liten med sin lengde på 24 x 15 meter, men svenskene mente allikevel de skulle få vist frem det fascinerende håndballspillet med stor fart og spenning. De vel 200 tilskuerne ble imponert og de få fremmøtte fra pressen ga god omtale i avisene. ”Her var noe nytt og spennende som også vi i Norge burde kunne utvikle til å bli en virkelig masseidrett, ikke minst for piker og damer som ikke hadde noen idrettsgren å samles om i den varme årstiden.”

Det første norgesmesterskapet for kvinner ble arrangert i 1938 og Nordstrand ble de første norgesmesterne da de vant 1 - 0 over Bækkelaget i finalen. I 1939 ble det første norgesmesterskapet for menn arrangert med Arild og Nordstrand i finalen. Arild vant med 6 - 5

Les mer om 11-mannshåndballen historie på Norges Håndforbunds hjemmeside:

http://www.handball.no/p1.asp?p=1740

og på Kragerø Håndballklubbs hjemmeside:

http://www.kragerohandball.no/index.php?id=1337&p=499

og flere historiefakta her:

http://en.wikipedia.org/wiki/World_Men's_Handball_Championship

Håndball St. Hallvard Håndballklubb

Flere saker fra arkivet

God treningskultur over flere tiår

- Årets opprykk er et resultat av gode treneres langvarig innsats og med høy faglig kompetanse, både håndballfaglig og menneskebehandling, sier tidligere trener og arkitekten bak Reistads håndballskoler, Erik Bjørnstad,

- Tok det som treningskamp

- Jeg tok det som treningskamp, smilte Liungens unge angrepsspiller Eirik Green (17, på bildet th), scoret sitt første mål på A-laget på straffespark og det hele 10- 0 over DRIM torsdag kveld.

Lær å spille håndball

Er du hjemme i høstferien, har Reistad IL et godt tilbud for barna

Håndballstjerner på Stoppen

Håndballintersserte bør benytte anledningen onsdag kveld til å ta en tur innom St Hallvardhallen (bildet) for å se nydannete St Hallvard Håndballklubb spille mot Drammen Håndballklubb i cupens 2. runde

Reistad jentene spilte godt

Reistad J15 var gode mot Hønefoss.

Tøft, men fair

Uavgjort i slaget om Lier

Varierende resultater fra Lierlagene i Petter Wessel- cup (håndball)

- Vi var ustabile og motstanderne var gode, sier Christoffer Holmen (Reistad 15) på telefon.

Lier J18 spilte godt i Danmark

Lier J 18 spilte god håndball i Danmark og kom til semifinalen i Danmarks største håndballcup

Cupfinalehelga over: Konkurranse med premier

Liernett inviterer leserne denne uka til å svare på noen spørsmål i forbindelse med helgas cupfinaler. Det blir trukket ut premier til beste besvarelse. Spilleren (bildet til høyre) har spilt finaler for to forskjellige klubber ---- Han vant en og tapte en. Send inn ditt svar på konkurransen!

Det Gamle Reistad Cup 2006

Gikk av stabelen i St. Hallvardhallen lørdag 30. september

Håndballfest med opprykk

- Herrelagets opprykk gjør at Sylling IF som eneste klubb i Buskerud kan skilte med både dame- og herrelag i 3. divisjon, konstaterer håndballbas Arild Haug.

Knepent finaletap

Liers 94-jenter imponerte i helgens Drammen Cup

Langrennsdama nedkjempet mannsjåvinismen

- Pressefolka var stygge mot henne, sier Tor Wahl om behandlingen som søster Rakel Wahl ble utsatt for, på begynnelsen av femtitallet. Rakel fra Gullaug representerte Norge på en fremragende måte i vinterlekene i Oslo i 1952. Det ble en flott sjetteplass på 10 km, da langrenn for første gang stod på programmet.

- Dette blir stort

Liernett bringer i dag første forhåndskommentar fra hovedlederen til herrelandslaget, Roar Bogerud fra Sylling, før årets håndballbegivenhet i Drammen og i Norge.

I aksjon på Tv 2 i dag?

Det er store muligheter for at Thomas Sørum blir den andre liungen gjennom historien som får sjansen på A-landslaget i fotball. Han var svært ambisiøs allerede som guttespiller, forteller en tidligere lagkamerat.

Glade barn i håndballhallen

- Barn på Tranby og Lierskogen tar vinterferien på håndballbanen, skriver Tryggve Hagen i Lier IL i en pressemelding.

Vant egen cup

Turneringsleder Arild Haug kan smile etter en vellykket Sylling-Cup i helga, der arrangørens herrelag overrasket og Konneruds 18-årslag var best blant kvinnene

Mye å gå på

Det er hovedkonklusjonen etter 2-0 mot Holeværingen i seriepremieren, og Liungen, her representert med målscorer Hazir Ademi, kan bli en vanskelig motstander i 5. divisjon

I fokus etter debuten

Som kaptein i sin debut for Norges G-15 landslag måtte Martin Ovenstad Rønning fra Liungen IF gjennom flere intervjuer etter kampen

Reistad g91 – Strømm

Reistad og Strømm møttes tirsdag til et oppgjør der det ikke var noen tvil om hvem som var favoritter. Strømm som ligger på bunnen av tabellen skulle spille mot serielederne Reistad.

Stor suksess for Reistad-guttene

Reistad sitt gutter 12-lag spilte i helgen Herulf cup i håndball. Det var guttene sin første turnering hvor resultatene betydde noe, og de ble kåret til vinnere i sin årsklasse.

Gamle Reistad cup

Reistad som på 70 og 80 tallet var en av Norges største klubber arrangerte cup for gamle spillere sist lørdag

Håndballfest i Oslo spektrum

To liunger var banens beste under håndballfinalen for herrer

Sommer 4

Fire av i alt sju

Litt trist å si goodbye

Det ble felt noen tårer da fire lierjenter, Mari Smith, Marie Busvold, Henrikke M. Nebell-Green og Kristin Engedal tok farvel med vertsfamilien utenfor lokalet til Eastbourne Rugbyklubb i går

Aktive barn i Reistadhallen

104 barn deltok på Gjensidige Håndballskole som Reistad arrangerte denne uken.

Miljøet avgjørende

Det understreker gymlærer og idrettsleder Per Lasse Tronslien. Tre unge friidrettstalenter er av flere liunger som ble kretsmestere sist helg. Og en av dem debuterer i senior-NM i morgen.

Spiller på kretslaget i helga

Agnes Skogmo (her i Liungens drakt til venstre) er en av hele sju spillere i aldersbestemte klasser som skal for Buskerud kretslag i helga.

Liergutt imponerte

St. Hallvards Håndballklubb lovende keeper Torbjørn Sittrup Bergerud ble kåret til banens beste keeper etter at Norge U slo Spania for første gang.

Første senior-NM

Mari Bergum Berget har fra før et junior-NM i sandvollyball. - Det er ikke overraskende et det ble seier for Oslo Volley i helgen, sier hennes tidligere trener Per Lasse Tronslien.

Overbevist av Ronny

Martin Rønning Ovenstad (17) valgte Strømsgodset fremfor Twente for neste sesong.

I skyggen av håndball og fotball

Sajid Mukhtar er slagmann i Drammen Cricket klubb. Etter en samtale med unge skribent Bill Sidney Sandstrøm får vi her et innblikk i denne sporten.

OL-flammen til London

Cecilie Olsen (35) fra Sørsdal i Lier, medieutdannet i England og bosatt i England, har levert oss denne rapporten.

Seks gjettet riktig

Denne mannen er fortsatt den eneste fra Lier som har spilt på A-landslaget i fotball etter at Thomas Sørum ble snytt for debuten mot Wales forrige lørdag. Her kan du se hvem som svarte riktig på vårt spørsmål som ble stilt for vel en uke siden -

Best i vinteferiequiz

Finn Ulvund vant vår spørrekonkurranse.

Aktiv ferie for skolebarna

Pressemelding: Barn i Lier tar vinterferien på håndballbanen

Respektabel innsats

Fin stemning i en fullsatt håndballhall, da St Hallvard gang på gang scoret mot sin berømte nabo, Dhk, som nok hadde mer å gå på ---

Lokaloppgjør på Tranby

Nyopprykkede Sylling møter Lier i morgen ettermiddag.

Betyr mye for idrettsmiljøet

- Månedens Blomst for april ble gitt til Kristoffer Helgerud før kampen mellom Lier IL og Åmot IF mandag kveld.

Sorry, Anthony!

Men du var strålende og mange av oss ble igjen sjarmert av spillet ditt og laget --

Liers G15 og J14- lag til åttendelsfinale

Petter Wesselcup i håndball.

Like vanskelig motstander som Røa?

- Alt annet enn tre poeng i morgen er skuffende, sier trener Jan Aksel Odden i Amazon, Grimstad til Liernett, før toppseriekampen mot Liungen. Liungen møter Norges eldste kvinnelige fotballklubb.

Lokaloppgjør i september

Kristine B. Eriksen (bildet) startet høstsesongen med to scoringer mot Kongsberg og seier med Liungen. Nå brygger det opp til et skikkelig lokaloppgjør mot Lier IL s lag, som også vant sin første kamp i høstsesongen ---

Målfest og tabelltopp

Her jubler banens beste spiller, Audun Langaard, for en av sine scoringer mot DRIM

Ulla Nævestad tapte vin

Lørdag fikk daglig leder av Holtsmark golfklubb Lars Hiort ei vinflaske med hyggelig hilsen fra ordfører Ulla Nævestad.

Tidenes langrenns-prestasjon for Storbritannia

Frances Lütken fra Sylling deltok i Sapporo i 72.

Barna viktigst

- Jeg er ikke så resultatorientert, sier Erik Bjørnstad, allsidig trener i over 30 år som fikk Månedens Blomst av Liernett mandag kveld.

Aktiv helt til slutt

Knut Brenna, dirigent, instruktør, kulturprisvinner, men også aktiv idrettsutøver og innen idrettsadministrasjon, har satt dype spor etter seg. Han ble 86 år -

Løpsglede i 30 år

Månedens Blomst for mai gikk til Friidrettsgruppa i Sylling IF ved Arild Pedersen, Frances Lutken og Jens Bjørnå for fremragende miljøskapende arbeid som har gjort Kanada Rundt og Syllingløpet til en idrettsfest for alle, spesielt i de siste årene.

Overkjørte motstanderne

St Hallvard Håndballklubbs G 16-lag økte sine sjanser til å nå NM-sluttspillet etter to gode kamper i går. Keeper Jørgen Kransberg spilte to strålende kamper.

Til finalen i Sør-Norgescupen

Liers 14 årslag i jenteklassen slo Konnerud 18-17 og er klar for finale mot Tønsberg Turn i Gjerpenhallen søndag

Liungens jenter 12 i aksjon på Konnerud

Søndag ble Konnerud jentefestival arrangert, og Liungen markerte seg

Marthe på benken i Nordisk

Med pappa Kjetil Kvaale ved rattet ble Liungenkeeper Marthe Kvaale skysset til Gardermoen (se bildet th) etter kampen mot Klepp, men hun fikk dessverre ikke spilletid da Norge tok 4. plassen under åpent Nordisk mesterskap i Koskela i Finland.

Sterke røtter i Lier

Buskeruds mest talentfulle guttespiller, Martin Rønning Ovenstad, med henvendelser fra både Italia og Nederland, trives best i hjemlige omgivelser foreløpig, der han kan spille fotball og holde kontakten med venner og familie.

I fokus i Drammenshallen

Maren Jansson Haverstad (på bildet) og Gøran Sørheim, begge fra Tranby, som fikk utviklingstipend fra Drammen kommune på onsdag sier at det inspirerer til videre satsing --

Tidenes yngste debutant?

Martin Ovenstad Rønning fra Lierbyen debuterte på landslaget i fjor og nærmer seg en ny debut i år --

Trimmer og jurist blir pensjonist

Kjell Arne Reistad, kommuneadvokaten i Rådhusets 4. etasje, har trivdes med både jobb og trim i vel 17 år

Sluttspill neste år?

Martin Rønning Ovenstad fra Lier scoret da Norge G18 vant sin andre kamp på rad i EM-kvalifiseringen i Bosnia.

Jan Terjes vinterquiz

Det er siste sjanse å vinne premier for våre idrettsinteresserte lesere ---

Håndballbragder i helga

Lier IL 16 er videre i Postens serie etter meget godt spill

Kan steke seg til London-OL

St. Hallvard Håndballklubb forsøker å steke vafler hele veien til London-OL.

OL i Rio er målet

De olympiske lekene i London kommer for tidlig for 20-årige Mari Bergum Berget fra Oddevall i Lier. Liernett arrangerte et møte mellom henne og "gamletreneren" Per Lasse Tronslien i forbindelse med NM i sandvolleyball i Lier og Drammen i helga.

Håndball er gøy

Konnerud-jentene Anette Burud og Stine Florholmen Haare koste seg i Reistadhallen

Endelig Sylling!

Etter flere jevne kamper med poengtap, kunne trener Øyvind Nilsen smile fornøyd igjen, mens det ble ble tap både for Spabra og begge seniorlagene til Lier IL fredag kveld.

På landslagssamling

Martin Gravdal Haldorsen, St Hallvard Håndballklubb, er tatt ut på u-landslaget i håndball

Canada vs. Kanada

Den kanadiske ambassaden i Oslo ønsker informasjon fra Lier Historielag om stedet Kanada i Lier. Noen som har noe å bidra med?

"Close race" i 5. divisjon

Tommy Hyving (her i midten) med sine fem mål bidro sterkt til målkalas på Liungbanen, mens Lier sørget for ett poeng på bortebane og god kontakt med teten ---

Reistads jenter13 tapte

Reistad - Tyristubben 13-26 (5-15)

Jentene på full marsj framover

God kretslagsinnsats av, blant andre, Maja Sendstad, Lier IL ( her th på bildet) forrige helg og finaleplass i Flint-cup er to bekreftelser på at det jobbes godt både med bredde og topp innen fotballen i Lier.

Opplev Berit Ås!

Torsdag 25. september kommer den 80 år gamle kvinnesaksforkjemperen og den første kvinnelige partileder til Papirbredden i Drammen

The Sylling Name in History

World Wide Web og moderne teknologi tar i mange tilfeller over for de tradisjonelle bøkene i bokhylla, men Internett åpner også for nye løsninger.

Sjanser til medaljer

Liungene Venke de Lange (på bildet) og Carina Aas Nilsen er nær tettrioen etter første dag i europamestereskapet i hundekjøring i Tyskland

Vant pokalen for 10 år siden

Thomas Røed fra Tranby fikk oppleve noe av det største en fotballspiller kan oppnå, å bli cupmester, men han er ikke den eneste liung som har vært aktør i en finale.

Inspirerer hverandre

I tillegg til sin landslagsaktuelle sønn Tor-Erik, kan Torbjørn Wam glede seg over at datter Lise Christine også viser sitt store talent som ATV-kjører.

Bra avslutningskamp

Spa/Bras Kim Kristiansen scoret etter dagens fineste angrep i dag -

Lier Cats på offensiven

Det ble seier i første kamp for innbandylaget som har fått både ny trener og nye spillere --

Håndballeder i lykkerus

Da Norge tok gull i OL for noen timer siden ble det en veldig beveget formiddag for Roar Bogerud fra Sylling som har jobbet tett på både jentene og støtteapparatet

Idrettsglede i fokus --

Hundrevis av unge talentfulle fotballspillere (her representert ved en Sylling-spiller) boltret seg under første dag av Spa/Bras jubileumsarrangement

Lier før og nå

Mer enn hundre år skiller de to bildene. De er tatt lengst vest på Lierstranda, like ved kommunegrensen mellom Lier og Drammen.

Førstedivisjon neste år?

- Jeg har stor tro på at Reistad rykker opp, sier Erik Bjørnstad som har noen av sine gamle håndballelever involvert i kvalifiseringa i Bergen helga

Hadde knapt klart oss uten dem

Det sier veteran Arne Ask i Lierbygda O-lag om familien Jansson Haverstad som fikk Månedens Blomst for januar.

Et kast for evigheten

Ukens petitskribent, Jan Terje Nilsen, husker ennå Norges første gullmedalje i spyd

- Ha det, Norge!

Denne helgen reiste 200 AFS-utvekslingselever fra hele verden hjem til sine hjemland etter et innholdsrikt år i Norge.

Oppløftende tross klart tap

- En god start på andre omgang var det mest positive for Syllings damelag i håndball i helga, forteller trener Arild Haug til Liernett

Guttehåndball før A-kamp

Landslagsaktuelle Espen Gommerud Våg er ett av trekkplastrene når St Håndballklubb inviterer gutter til test og moro.

Helgas poenghøst for Reistad

Interregional serie i håndball - Gutta klarte en uavgjort, jentene vant en av helgas kamper.

Vant Nordic Cup

Mari Bergum Berget, fra Oddevall i Lier, spilte sluttspillet for Oslo Volley som vant sluttspillet i Steinkjer i helga.

Optimisme i St Hallvard

- Sammenslutningen i håndballen skal høyne nivået, sier leder Bente Gravdal (bildet) om om den nye overbygningsklubbens første år innen herrehåndballen.

Klubben i mitt hjerte!

Norges Idrettsforbund, Norsk Tipping og Dagbladet inviterer igjen til Klubben i mitt hjerte. Hvilken klubb i Lier få flest stemmer i år?

Krever ratt neste gang

Morten Andreas Bye (13) fra Namsos og Joachim Pedersen fra Steigen, som kjørte ut i olabilløpet under JordbærEventyret forrige helg, avsluttet ferien i Sylling med SIF-RBK på søndag.

Reistad ILs Minicup

Lørdag 19. og søndag 20. november 2005

Nye landskamper

Martin Rønning Ovenstad som er tatt ut i troppen til Norges G 18-landslag, har spilt 24 kamper med flagget på brystet, siden debuten høsten 2009.

Fortsatt 2. divisjonshåndball

Reistad tapte sine to kamper i kvalifiseringen for 1. divisjon i Bergen i dag.

Øyeblikk av evigheten

Tor Olav Foss stiller ut i Lier.

Sølv til Anders

- Helt utrolig! sa pappa Erik til Liernett etter at Anders Brun Hennum var nær stafettgull tidligere i VM i skiskyting for juniorer i Ruhpolding i Tyskland

Cowboyfest og håndball

Det syntes Amalie (tv) og Tenna fra Hobro var toppen, men de fleste av deltakerne i Foreningen Nordens ungdomsutveksling vil kanskje huske turen opp Asdøljuvet med noe ustødig kanopadling på Asdøltjern --